
CODE COMPREHENSION 

Commissions are 
Negotiable  

ARTICLE 16

QUESTION:
There is a home in the MLS that I think my buyer client would love, but the 
commission being offered by the listing broker is lower than I want to be paid. 
It’s so low that it won’t cover the time or effort I put in to representing the 
buyer throughout the transaction. I want to do the right thing. What can I do?

ANSWER:
Since you believe that your buyer client would love the house, you have an ethical duty to show the listing 
to your client. But you have a few options to address the fact that the compensation being offered is 
inadequate. First of all, buyers and sellers can negotiate the commission paid to their brokers and agents 
at any time. When representing a buyer, you should consider using a buyer agency agreement that sets 
forth the services you will provide and establishes what compensation your client will be responsible for 
paying. Often, the buyer agency agreement explains that you will first seek to be compensated in the 
amount set forth in the listing, but that if that amount is inadequate, you will expect the client to make up 
the difference between _____ and the compensation provided by the listing broker. It is entirely up to you 
how you will fill in the blank. The buyer agency agreement is between you and your client, so you and your 
buyer can negotiate the terms of that agreement at any time. 

Additionally, with one exception, you could ask the listing broker to negotiate the offer of commission. 
The one exception is that you may not submit an offer to purchase that is contingent upon an increase in 
the commission paid to you by the listing broker. An offer of that nature is thought to be inconsistent with 
your fiduciary duty to the client. This request can be made at any time during the transaction, even after 
showing the property or submitting an offer to purchase on behalf of the client.

You could also have a conversation with your buyer client about the commission being too low to cover 
your time and costs incurred in connection with representing that client. If your client so wishes, he or she 
could make the decision to condition the offer to purchase the property on an agreement by the seller to 
pay an additional specified amount. The buyer and the seller are the parties to any contract to purchase the 
listed property. They can negotiate the terms of that contract as they see fit. Just make sure that your client 
completely understands the pros and cons of submitting an offer with that type of contingency, and make 
sure not to pressure your client in any manner that is inconsistent with your fiduciary duty to that client.



CODE COMPREHENSION 

Commissions are 
Negotiable  

ARTICLE 16

QUESTION:
Wait, doesn’t Standard of Practice 16-16 
prohibit me from negotiating my commission 
after showing, during the purchase offer 
phase, or after we have an accepted offer?

ANSWER:
Absolutely not! Except for the fact that 
you cannot make an offer to purchase 
contingent upon an increase in 
compensation paid to you by the listing 
broker, you can negotiate your commission 
with the listing broker at any time during 
the transaction. Standard of Practice 16-16 
is designed to protect sellers and listing 
brokers from having purchase offers 
“held hostage” by cooperating brokers 
demanding a higher commission to be 
paid by the listing broker.

This Standard of Practice never prohibits 
negotiations between the listing broker 
and a cooperating broker at any time 
during the transaction. In fact, Standard of 
Practice 3-3 expressly authorizes the listing 
broker and cooperating broker to come 
to an agreement to change cooperative 
compensation, and that can happen 
before a property is shown, after showing, 
or even after an offer is accepted.

STANDARD OF PRACTICE 16-16 
PROVIDES AS FOLLOWS: 

REALTORS®, acting as 
subagents or buyer/tenant 
representatives or brokers, 
shall not use the terms 
of an offer to purchase/
lease to attempt to modify 
the listing broker’s offer 
of compensation to 
subagents or buyer/tenant 
representatives or brokers 
nor make the submission 
of an executed offer to 
purchase/lease contingent 
on the listing broker’s 
agreement to modify the 
offer of compensation.
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